3/19/2014

Yasar Kemal (Yasar Kemal Gökçeli)


Yaşar Kemal (Yaşar Kemal Gökçel i) b. 1922



 Üretken Türk romancı, kısa öykü yazarı ve denemeci, roman son büyük geleneksel öykü anlatanlar, bir  İnce Memed  (1955, Memed, My Hawk) onu dünyaca ünlü yaptı. Birkaç devam filmi vardı kitap, ağalar, yoksul kiracı çiftçiler ve kırsal landwoners arasında bir çatışma gösteriyor. Bu mücadele bir ünlü kanun kaçağı ve Güney Anadolu'nun bir efsane haline genç bir kahraman, Jesse James ve Che Guevara karışımı bir tür oluşturur.
"İnsanlar her zaman bu hayali dünyalarda yaşamlarını sürdürmekte, mitler ve hayalleri kendi dünyalarını yarattılar. Zorlama zamanlarda, onlara sığınak verildi ve yaşamlarını kolaylaştırmıştır daha böyle bir dünya yarattık. Kimse karanlıkta kendi geçişte için başka ölüm bilincini kazanmış, onların hayatlarını ve mitler ve oluşturdukları hayallerinin dünyada yaşamanın sevincini fark var. "  Onun içinde (Yaşar Kemal  kabul konuşmasında  Alman Kitap Ticaret 1997 Barış Ödülü, tr . Talat Halman Tuz)
Yaşar Kemal iyi-to-do toprak ağalarının bir ailenin içine, sonbaharda 1922 yılında, Adana'da Yaşar Kemal Gökçeli doğdu. Ailesi, Türkiye'nin doğu sınırları üzerinde, Van Gölü kıyılarına aslen geldi. Yürüyerek uzun bir trek sonra, Kilikya Güney Anadolu ova, büyük toprak sahiplerinin, yoksul köylülerin ve Kürtlerin yaşadığı bölgeye yerleşti. Toros Dağları'nın bu kayalık ve manzara sıcak Kemal'in öyküleri çeşitli için arka plan olarak görev yaptı. 
Yasar doğduğu zaman, babası Sadi Kemal zaten 50 oldu, annesi Nigar sadece 17 idi. Ailesi Kizikan soyundan gelmiştir. Nigar kardeşi Mayro kısa ama maceracı bir hayatı ünlü kanun kaçağı oldu. O 25 yaşındayken öldürüldü. Mayro Kemal'in asi kahramanlar için modeli sağladı.
Kemal erken bir kaza onun çocukluk onun sağ gözünü kaybetti. Kemal beş yaşındayken o camide dua ederken babası evlatlık oğlu Yusuf tarafından öldürüldü gördüm. Bu nedenle travmatik deneyim, o bir kekeme geliştirdi, ama sonunda halk şarkılarını seslendirerek kendini tedavi başardı. Annesinin hayal kırıklığı, o bir intikam olarak Yusuf'u öldürmeyi reddetti.  Kemal Hemite küçük bir köyde büyüdüm. O mahallede köyde dokuz yaşında bir okula başladı, daha sonra Kadirli yaşayan akrabaları ile kalmak için gitti. İlk şiirleri Kemal sekiz yaşındayken yazdı. Ailesi Kürtçe konuştu, ama onlar da Türkçe konuşmayı öğrendi. Çocuklar Türkçe ağırlıklı konuştu.

Bir orta okulda iki yıl eğitim gördükten sonra, Kemal örgün eğitim sona erdi. Onun dört kız ölmüş ve Kemal annesinin dikkat çekmek için yalnız bırakıldı. Onun gençler ve yirmili Kemal tuhaf işlerde çalıştı. O bir Cottonpicker, ırgat, inşaat işçisi, memuru, ayakkabıcı yardımcı ve vekil öğretmen oldu. Bir süre için o şehir kütüphanesinde Adana tarafından istihdam edildi. O voraciously okumak ve Yunan klasikleri ile tanışmış oldu ve Stendhal, Cervantes ve Chechov. Bu yıllarda Kemal de, Türk folklorunda bilgi benimsemiştir. Askerlik hizmetini müteakip, bir gaz şirketi için çalıştı. 1943 yılında yayınlanan ilk kitabı, onun bölgeden topladığı halk ağıtlar, bir derleme oldu. Kemal de kısa öyküler yazdı ve Adana ve başka küçük dergilerde yerel bir dergide şiirleri yayınlandı.
Köylüler ve işçiler arasında Kemal'in deneyimleri onu kimsesiz bir sadık savunucusu yaptı. Yeterince para kaydettikten sonra, o bir daktilo satın aldı ve bir kamu dilekçe yazar olarak çalışmaya başladı. 1950 yılında Kemal Komünist propagandası suçlamasıyla tutuklandı ama birkaç ay sonra gerçekleşti duruşmada beraat etti. Ancak, Kemal cezaevinde yapılacak olan son kez değildi. Kariyerinin başlarında o Türk İşçi partisine katıldı ve daha sonra o arazi sahipleri ve polis tarafından taciz edildi, bir komünist olarak markalı idi. Meslektaşı, ünlü şair zaman  Nâzım Hikmet , siyasi zulüm sonra Sovyetler Birliği'ne kaçan Kemal Fransa onun ikinci evi ülke seçti. Daha sonra Kemal'in eserleri Hikmet'in dul tarafından Fransızcaya tercüme edilmiştir. 1970'li yılların sonlarında, Kemâl onlar iki yıl geçirdim İsveç'e taşındı. Bu dönemde yazdığı  Deniz geçmiştim Fisherman  (1978),  Kuşlar da Gitti  (1978), ve otobiyografisi, ilk kısmını Kimsecik  (1980). Tüm bu çalışmalar İstanbul'u tarif.
1952 yılında Kemal, Thilda Serrero evli bir oğlu vardı. 1951 yılında İstanbul'da kalıcı yerleşmeden önce, Kemal şehre sadece birkaç kez ziyaret etmişti. O bir yüzme yarışmasına katılan zaman ilk kez oldu. Onun özel 1500 metre serbestte oldu.
Lider İstanbul gazetesi, kadrosuna katılmadan üzerine  Cumhuriyet,  o takma Yaşar Kemal (kelimenin tam anlamıyla yaşıyor, Kemal Survivor veya Kemal) aldı. Bir köşe yazarı ve özel özellik yazar olmadan önce, o bir fitil muhabiri olarak çalıştı. Onun en ünlü yazı serisinin bir şehrin sokaklarında yaşayan evsiz çocuklar hakkında oldu.
Kemal sol  Cumhuriyet  1962  -  aslında o nedeniyle onun siyasi faaliyetleri muhtemelen kovuldu  - ve bütünüyle yazmaya adadı. O Marksist haftalık düzenlenmiş  Ant  ve Türk İşçi Partisi Merkez Komitesi üyesi oldu. O 1966 yılında hapsedildiği zaman, Meclis Lena Jeger İngiliz Sosyalist Üyesi onun serbest bırakılması için yalvardı  Guardian . Yine 1971 yılında hapishanede tutuldu  -  bu kez yirmi altı gün  -  siyasi görüş için. Karısı Thilda çok daha uzun bir süre hapiste idi. 1995 yılında Kemal Kürt azınlığın hükümetin zulmü kınadı bir makale için hapsedildi ve Kürt İşçi Partisi'ne destek sundu. 2001 yılında Thilda ölümünden sonra Kemal Ayşe Semiha Baban, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde bir öğretim görevlisi evlendi.
Kemal'in ilk ve en bilinen romanı,  Memed benim Şahin , Çukurova ovasında, drama ve kıyasla olmuştur masalları Kemal'in dünya kuruldu  William Faulkner 'nin Yoknapatawpha County ve Gabriel García Márquez 'in Macondo. Ancak Kemal de sosyal gerçekçilik ve bu Honoré de Balzac, Stendhal, Maxim Gorky, ve Mikhail Sholokhov olarak büyük uygulayıcılar, geleneklerine bağlı olabilir. "Geleneksel ve mizaç," Kemal "Ben Homer ve Cervantes sanatına çizilmiş hissediyorum." Söyledi


Sorular
1 -       YAŞAR KEMAL kimdir?
A.       Türk şairi B. Türk yazar C.Turkish sanatçı       
2 -       Onun ünlü romanı nedir?
A.       rüzgar Gun B.İnce Memed C. Deniz Gelin           
3 -       Nerede Yaşar Kemal geliyor?
A.       O, İstanbul'da, Türkiye'de değil.
B.       Adana'da, Türkiye'de değil.
C.       O İzmir'de, Türkiye'de değil.



No hay comentarios:

Publicar un comentario